DOD, 1 Temmuz 2020-30 Haziran 2021 tarihleri arasında uygulanacak Haklara Destek Programı yararlanıcıları arasında yer alıyor. Bu kapsamda kurumsal kapasite eğitimlerinin yanı sıra mentor desteği de alıyoruz. Mentorumuz Nejat Taştan. Derneğimizin proje kapsamındaki ana hedefi fon kaynaklarından bağımsız kaynak geliştirme stratejileri oluşturmak ve ulusulararası bağlantılarını güçlendirmektir. Haklara Destek İnsan Hakları İçin Kurumsal Destek Programı, AB Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen ve Hafıza Merkezi ile Heinrich Böll Stiftung tarafından yürütülen “İnsan Haklarının Güçlendirilmesi ve Dayanıklılığının Arttırılması: Türkiye’de İnsan Haklarını Destekleme Mekanizması” hibe projesi kapsamında bir alt-hibe uygulaması olarak yürütülüyor. Program kapsamında hak temelli çalışan yaklaşık 50 örgüte, bir yıl boyunca kurumsal hibe sağlanıyor ve eş zamanlı olarak yararlanılan bir rehberlik ve eğitim programı sunulması hedefleniyor.
DOD, 1 Temmuz 2020-30 Haziran 2021 tarihleri arasında uygulanan Haklara Destek Programı yararlanıcıları arasında yer aldı. Bu kapsamda kurumsal kapasite eğitimlerinin yanı sıra mentor desteği de aldıkı. Mentorumuz Nejat Taştan oldu. Derneğimizin proje kapsamındaki ana hedefleri fon kaynaklarından bağımsız kaynak geliştirme stratejileri oluşturmak ve ulusulararası bağlantılarımızı güçlendirmede mesafe kat etmekti.
Haklara Destek İnsan Hakları İçin Kurumsal Destek Programı, AB Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen ve Hafıza Merkezi ile Heinrich Böll Stiftung tarafından yürütülen “İnsan Haklarının Güçlendirilmesi ve Dayanıklılığının Arttırılması: Türkiye’de İnsan Haklarını Destekleme Mekanizması” hibe projesi kapsamında bir alt-hibe uygulaması olarak yürütüldü. Program kapsamında hak temelli çalışan yaklaşık 50 örgüte, bir yıl boyunca kurumsal hibe sağlandı ve eş zamanlı olarak yararlanılan bir rehberlik ve eğitim programı sunuldu.
Proje dönemindeki çalışmalarımızı kısaca şöyle özetleyebiliriz:
Haklara Destek Programına başvururken programın bizim kurumsal gelişimimiz açısından çok yararlı olacağına inanmıştık. Başvuruların yapıldığı Kasım ayında henüz dünya daha COVİD-19 salgınıyla tanışmamıştı. Daha önce STGM tarafından yürütülen kurumsal destek programı Birlikte’de yer almıştık. Birlikte’nin sona erdiği dönemde ve salgın gölgesinde başlayan Haklara Destek Programı bizim için tam bir kurtarıcı oldu. Bu sayede Birlikte ile başladığımız kurumsal gelişim yolculuğumuzda proje sona erdiği için eksik kalan yönlerimizi tamamlayabilmemiz için bir fırsat doğdu. COVİD-19 gibi öngörülemeyen ve bütün dünyayı kasıp kavuran bir dönemde Haklara Destek Programı sayesinde gönül rahatlığıyla ve güvenle hedeflerimize odaklanabildik, kendimizi yenileme şansı yakaladık. Böylece yeni duruma daha kolay bir şekilde uyum sağlayabildik. Kurumsal ve teknik kapasitemizin yanı sıra etkimizi artırmak için çalışma fırsatı bulduk. Haklara Destek Hibe Programı boyunca da salgın koşularına rağmen, ihtiyaç duyduğumuz revizyonları yaparak, çalışmalarımızı sürdürdük. Hibe programanın devam ettiği 2020–2021 dönemi yaptıklarımızı kısaca şöyle özetleyebiliriz:
Organizasyonel ve kurumsal kapasite geliştirme
Stratejik Plan ve İletişim Anayasası hazırlandı. Yazılı hale getirdiğimiz kurumsal yönetim ilkeleri rehberimiz ve finansal prosedürler hayata geçirildi. Kurumsal kimlik çalışmaları yapıldı. Fon bulma ve kaynak yaratma becerilerimizi artırmaya yönelik eğitimlere katılım sağlandı. İnsan hakları uygulamasının izlenmesi/belgelenmesi için kapasitemizi geliştirmeye yönelik çalışmalar yaptık. Yerel düzeyde otizmli bireylerin eğitimde yaşadığı ayrımcılığı izleme çalışmalarımız devam ediyor. Kanıt temelli savunuculuk konusuna ve kitle fonlamasına yöneldik. Farkındalık ve savunuculuk çalışmalarımızı online ortamlara ve medya faaliyetlerine odaklanarak sürdürdük.
Destek ve eğitim
Pandemi nedeniyle otizmli çocukları tipik gelişim gösteren akranlarıyla bir araya getirecek ortamlar yaratma konusunda sorunlar yaşadık. Türkiye’de ilk kez dört yıl önce derneğimiz tarafından düzenlenen tersine kaynaştırma (otizmli çocuklar tipik gelişim gösteren akranlarıyla birlikte eğitim alıyor) yaz kulüplerimizi yapamamak bizim için önemli bir kayıp oldu. Denizli’de yaşayan otizmli bireylere ve ailelerine sunduğumuz eğitsel destek ve aile danışmanlık desteği vermeyi ise sürdürdük. Birebir verdiğimiz bu destek için zaman zaman ilimiz dışından aileler de bize gelerek destek aldı. Otizm tanılı 41 bireyin ailesine danışmanlık desteği verdik.
İletisim, savunuculuk, işbirliği ve dayanışma
Yerel, ulusal ve uluslararası işbirliği kapasitemizi artırma çalışmalarımız devam etti. Autism Europe üyesi olduk. Yurtiçinde ve yurt dışında otizm ve engellik alanındaki iyi örnekleri yerinde ziyaret edemedik fakat katıldığımız online toplantılarla uluslararası bağlantılarımızı güçlendirme yolunda önemli adımlar attık. Haklara Destek Programı kapsamında desteklenen sivil toplum örgütleriyle birlikte kapasite geliştirme eğitimlerine katılmak, hak mücadelesi temelli çalışmalar yapan ve engellik alanı dışında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleriyle temaslarımızıartırdı. Bu durum hak mücadelesi anlayışımızı ve bakış açımızı zenginleştirdi. Otizm, engellik ve savunculuk odaklı, Farklı isimli 36 sayfalık bir yayın bir hazırlandı, basıldı ve dağıtıldı.
Sonuçların ve Çıktıların Özeti:
- DOD Yönetişim Rehberi ve İletişim Anayasası son halini aldı.
- Derneğin kurumsal yönetim ilkeleri rehberi ve finansal prosedürleri basılı hale getirildi.
- 2021-2025 DOD Stratejik Planı hazırlandı.
- Kurumsal kimlik çalışmaları yapıldı. 1000 adet dosya, 1000 adet broşür, 2000 adet antetli kağıt, 500 adet defter basıldı.
- Derneğimizin www.denizliotizm.org isimli internet sitesi yenilendi.
- Güvenlik kameraları takıldı. Otizmli bireylerin gelişimini destekleyen duyu bütünleme malzemeleri, Tolkido ve Tomatis cihazı alındı.
- Öğretmen ve yönetim kurulu üyemiz iki kişi Tomatis eğitimlerine katıldı.
- Üç adet bilgisayar ve ekipmanları, taşınabilir projeksiyon, kamera, iki adet tablet, çamaşır makinası ve elektrik süpürgesi alındı.
- Çocuğa Karşı Şiddeti Önlemek İçin Ortaklık Ağı’na üye olduk.
- Uluslararası bir ağ olan “Autism Europe” üyelik başvurumuz kabul edildi.
- Pamukkale Üniversitesi öğrencilerine yönelik “Hak Temelli Bakış ve Savunuculuk” Atölyeleri düzenlendi.
- Dört proje ile fon kuruluşlarına başvuru yapıldı. Eğitimde ayrımcılığı izlemeye yönelik Etkiniz projemiz ve Erasmus+ Projesi yazmak için teknik destek talep ettiğimiz Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) projemiz kabul edildi. GEKA tarafından bize atanan uzman ile birlikte uluslararası ortaklı üç Erasmus Projesi başvurusu yapıldı.
- Yazılı basın ve internet dahil olmak üzere hakkımızda 251 haber çıktı. Yerel televizyon kanalında (DEHA TV) 12 programa katıldık.
- Savunuculuk odaklı ilk basılı yayınımız “Farklı” hazırlandı. 1000 adet basıldı. Yurtdışındaki kurumlara da ulaşmak amacıyla yayının İngilizce çevirisi yapıldı.
- DOD’un Penceresi isimli online yayınlarımız başladı. Otizm ve engellilik alanındaki iyi uygulama örneklerinin bilinirliğini artırmak amacıyla 14 program gerçekleştirildi.
- Autism Europe tarafından gerçekleştirilen 2 Genel Kurul toplantısına katılım sağlandı. Erasmus projeleri yazılması konusunda GEKA’dan destek aldık. Ayrıca Erasmus projeleri kapsamında işbirliği yapılması düşünülen Almanya, Hollanda, Romanya, Polonya, Yunanistan, Makedonya, Bulgaristan ve İspanya’dan sivil toplum örgütleriyle temasa geçildi. Derneğimizin yürütücüsü olduğu üç Erasmus projesi başvurusu yapıldı. Biz de iki projede ortak olarak yer aldık.
- DOD’un engelli hakları izleme ve raporlama becerilerini geliştirmek için çalışmalar yapıldı. Yerel izleme şablonu oluşturuldu. Denizli’de otizmli bireylerin eğitimde uğradığı ayrımcılığa yönelik izleme çalışmamız devam ediyor. Rehberimiz Nejat Taştan izleme konusunda yönetim kurulu üyelerimizin yer aldığı bir gruba izleme yöntemleri hakkında eğitim verdi.
- Haklara destek tarafından gerçekleştirilen fon bulma ve kaynak yaratma eğitimlerine katıldık. Edindiğimiz deneyimleri katıldığımız online ortamlarda otizm ve engellik alanında faaliyet gösteren yerel ve ulusal sivil toplum örgütleriyle paylaştık. Çatı örgütlerimiz ODFED ve TOM’un kapasitelerini geliştirmek için de yüz yüze toplantılar için uygun ortamın oluşmasını bekliyoruz. EÇHA üyelerine mentorluk yapacak kurumlar arasına seçildik ve konuyla ilgili çeşitli eğitimler aldık.
Ortaklıklar/İşbirlikleri
Otizm alanında çalışan çatı sivil toplum örgütleri Türkiye Otizm Meclisi ve Otizm Dernekleri Federasyonu ile ortak çalışmalarımız devam etti. Engelli Çocuk Hakları Ağı (EÇHA) tarafından mentorluk programına kabul edildik. Bu kapsamda mentorluk giriş, kurum içi yapılanma, kaynak geliştirme, iletişim ve görünürlük, gönüllülerle işbirliği, proje geliştirme ve uygulama, izleme ve raporlama, savunuculuk konularındaki eğitimlere katıldık. Önümüzdeki dönemde ağ içinde bulunan örgütlere mentorluk desteği vereceğiz. Ayrıca EÇHA’nın eğitim ile sosyal yaşama katılım çalışma grupları içinde yer aldık ve EÇHA Sekreteryasına girdik.
İşbirliği geliştirmek amacıyla Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Sivil Toplum Konuşuyor Programına konuk olduk. Pectus Derneği’nin yayınına katıldık.
Bileşenleri arasında yer aldığımız Eğitimde Eşit Haklar Platformu için 3 Aralık Engelliler Günü Haberleri Analizi Raporu derneğimizin iletişim koordinatörü tarafından hazırlandı.
Dijital kapasitemizi artırmak ve online yayınlarımızı rahatlıkla yapmak amacıyla satın aldığımız zoom sayesinde DOD’un Penceresi’ni rahatça yapabildik. Bu programı satın almadan önce Haklara Destek kendi zoom linkini bizimle paylaşıyordu. Aldığımız zoom’u hem kendimiz kullanıyoruz hem de Denizli’de bulunan ve işbirliği yaptığımız sivil toplum örgütlerinin kullanımına açtık (Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Denizli Temsilciliği, Pamukkale Rotary Kulübü, Denizli Kadın Platformu ve Denizli Engelli Meclisi). Haklara Destek bütçesinden aldığımız Tomatis, Tolkido ve duyu bütünleme malzemeleri de otizmli çocuklarımızın hayatında anlamlı farklar yaratmak açısından bizim için çok kıymetli oldu.