Birleşmiş Milletlerin 2008 yılında aldığı kararla 2 Nisan, Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan edildi. Türkiye’de seçimin gölgesinde kalan bir farkındalık günü geçiriyoruz.
Derneğimizin de üyeleri arasında yer aldığı Türkiye Otizm Meclisi, 18 Mart 2019 tarihinde gazetelere verdiği ilanla belediye başkan adaylarını Otizm Dostu Kentler İçin Söz Vermeye davet etti. Bazı adaylar bu davete gönülden destek verirken pek çok aday da görmezlikten geldi.
Birleşmiş Milletlerin 2008 yılında aldığı kararla 2 Nisan, Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan edildi. Türkiye’de seçimin gölgesinde kalan bir farkındalık günü geçiriyoruz. Denizli Otizm Derneği olarak biz de bugün Denizli’de gerçekleştirilen Dünya Otizm Farkındalık Günü yürüyüşüne katıldık. Ama aileler olarak içi boş farkındalık etkinliklerinden yorulduk. Bugün ülkemizde 1 milyonu aşkın otizmli bireyin yaşadığı tahmin ediliyor. Anne, baba ve kardeşleriyle birlikte otizm yaklaşık 4 milyon insanı etkiliyor. Amerika’nın 2018 yılı verilerine göre günümüzde otizmin görülme sıklığı her 59 doğumda 1’e yükseldi. Bu sayının çığ gibi artmaya devam etmesi bekleniyor.
Denizli Otizm Derneği olarak biz sadece 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü ya da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü gibi zamanlarda hatırlanmak istemiyoruz. İçi boş farkındalık çalışmalarından da yorulduk. Bu ülkenin vatandaşları olarak çocuklarımızın ve bizim hayatımızda sözde değil özde fark yaracak uygulamalar yapılmasını talep ediyoruz.
Otizm Eylem Planı, 3 Aralık 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandığında hepimiz çok sevinmiştik. 2019 yılına kadar tamamlanması öngörülen plan kapsamında bugüne kadar çok fazla bir ilerleme kaydedildiğini söylemek mümkün değil. Planın ilan edildiği gün başbakan Binali Yıldırım’ın otizmli çocuklarımız haftada 40 saat eğitim alacak demesinin üzerinden üç yıl geçti. Aramızda otizmli çocuklarının yaşı 40’ı geçmiş pek çok aile var. Benden sonra ne olacak hepimizin ortak kaygısı. Bizler çocuklarımızın insan hak ve onuruna uygun, ayrımcılığa maruz kalmadığı bir hayat sürmesini istiyoruz.
Seçimlerde ipi göğüsleyen yerel yönetimlerin yeni başkanlarından taleplerimizi bir kez daha tekrar ederek sözlerimizi tamamlıyoruz.
Otizm Dostu Kentler İçin Söz İstiyoruz!
- Gürültüden arınmış kentler istiyoruz.
- Geçici bakım evlerine ihtiyacımız var.
- Spor salonlarına, sahalarına, yüzme havuzlarına ihtiyacımız var.
- Kamu çalışanlarının otizm konusunda eğitilmesini istiyoruz.
- Toplumda otizmin bilinirliğinin artırılmasına yönelik etkinliklerde destek istiyoruz.
- Otizmli bireylerin çalışabileceği iş yerleri, iş imkanları istiyoruz.