TBMM Araştırma Komisyonu Raporu Ne Olacak?

TBMM Araştırma Komisyonu Raporu Ne Olacak?

Otizm camiasının dört gözle beklediği TBMM Araştırma Komisyonu raporu çıktı. Genel olarak pek çok olumlu öneriyi barındıran raporun iyi niyetler temennisi halinden çıkarılarak uygulanabilir hale getirilmesi, engelli bireylerin ve ailelerinin hayatında, insan hak ve onuruna yakışan, gerçek dönüşümler yaratması yeni hedefimiz…

Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişimsel Bozuklukların Yaygınlığının Tespiti ile İlgili Bireylerin ve Ailelerinin Sorunlarının Çözümü İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan TBMM Araştırma Komisyonu Raporu Nisan ayında kamuoyu ile paylaşıldı. Bu raporun hazırlık sürecinde komisyon başkanı Kemal Çelik, büyük bir gayret gösterdiğine tanık olduk. Emeklerinden dolayı bütün komisyon üyelerine ve bu sürece destek veren tüm paydaşlara çok teşekkür ederiz.

Komisyon kurulma kararı, 16 Mayıs 2019’da Resmi Gazete’de yayımlandı. 20 toplantı yapan, konuyla ilgili bakanlıkları, uzmanları ve sivil toplum örgütlerini dinleyen komisyon üyeleri çalışma ziyaretleri de yaptı. Bunların sonucunda hazırlanan rapor Nisan 2020’de kamuoyuyla paylaşıldı. Raporda, bir taraftan Türkiye’deki durum tespit edilirken bir taraftan ülkemizde ve dünyada engellilik hareketinin gelişimi anlatılıyor diğer taraftan da çözüm önerileri sıralıyor. Çok değerli bir çalışma ama bu çalışmayı asıl anlamlandıracak olan engelli bireylerin ve ailelerin beklentilerine yanıt verecek uygulamaları hareket geçirmesi olacak.

TBMM Araştırma Komisyonu Raporu’nun bütününe baktığımızda burada yer alan önerilerin uygulanması halinde Türkiye’deki otizmli bireylerin ve diğer engel gruplarındaki kişilerin sorunlarının pek çoğunun çözüme kavuşacağını söyleyebiliriz. Fakat kapsayıcı olma çabasına rağmen bunun sağlanması ancak önerilerin hayata geçirilmesi için bir irade gösterilmesiyle mümkün olabilir. Bu haliyle rapor iyi niyetler temennisi şeklinde karşımızda duruyor. İstatiksel verilerde ise yanlışlıklar ve tutarsızlıklar var. Ayrıca kağıt üzerinde anlatırken iyi görünen durumlar gerçekte öyle olmayabiliyor. Otizm ve down sendromunun farklılık olduğu vurgulansa da zaman zaman tıbbi bakış açısı, engelliliği bozukluk olarak görme eğilimi kendisini hissettiriyor. Kapsayıcı eğitime ve Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ne yapılan atıflar ise umut verici.

Denizli Otizm Derneği olarak sürece katkı sağlamak için raporu mercek altına aldık. İşte, Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişimsel Bozuklukların Yaygınlığının Tespiti ile İlgili Bireylerin ve Ailelerinin Sorunlarının Çözümü İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan TBMM Araştırma Komisyonu Raporu değerlendirmelerimizi kamuoyuyla ve üyesi olduğumuz çatı örgütlerle paylaşacağız.